Martindale test

Martindale test wat is dat.

Slijtweerstand van meubelstoffen.

 
Voor het testen van de slijtweerstand van meubelstoffen zijn 2 gangbare methodes in gebruik. In Europa wordt meestal de Martindale test gebruikt. In de Verenigde Staten is deWyzenbeek methode gangbaar.
De werkelijke prestaties van een stof worden bepaald door vele factoren, zoals vezelgehalte, weeftechniek, afwerkingen, meubelontwerp, onderhoud, reiniging, en gebruik. Duurzaamheid van een bekleding stof is een complexe interactie. De uitslagen van de testen zijn echter een goede indicatie.

Vergelijking Martindale test en Wyzenbeek methode.


De resultaten van de Martindale test en Wyzenbeek methodes kunnen niet een op een met elkaar worden vergeleken. In het algemeen kan wel worden gesteld, dat bij het testen van dezelfde stof, de score van Martindale hoger is dan bij de Wyzenbeek methode.
Verhouding:
30.000 double rubs Wyzenbeek staat ongeveer gelijk aan  40.000 cyclitoeren Martindale.

Martindale test:


Dit betekent dat met een slijtproef wordt nagegaan hoe snel bij vlakke weefsels draden doorslijten of bij poolweefsels kaal slijten optreedt. Er  wordt met een wollen stof onder een zekere druk een wrijvende beweging over de teststof gemaakt. De naam “Martindale” duidt op het apparaat dat voor deze internationaal erkende test wordt gebruikt. Het testresultaat wordt uitgedrukt in het aantal toeren dat het apparaat heeft gemaakt voordat maximaal drie draden zijn gebroken bij een weefsel, of zichtbare pooluitval optreedt bij een poolstof.
Uiterlijke kenmerken als gaatjes, vaalheid, pilling, grip en structuurverandering worden echter eveneens meegenomen in de beoordeling. De waarden lopen voor meubelstoffen uiteen van 6.000 voor decoratieve stoffen tot minimaal 20.000 voor projectstoffen. U vindt deze waarden vaak terug op het KIM-label op de stoffen of staalboeken

test_outerwear_martindale.jpg

KIM  (KIM staat voor Kwaliteits Informatie Meubelstoffen) maakt gebruik van de Martindale test en heeft gebruiksklassen ingesteld:

KIM Gebruiksklassen en aantal toeren Martindale
Decoratief gebruik tot 6.000
Licht woongebruik vanaf 6.000 tot 10.000
Normaal woongebruik vanaf 10.000 tot 15.000
Intensief woongebruik vanaf 15.000 tot 20.000
Intensief woongebruik + werken vanaf 20.000

Praktijk ervaring leert, dat een meubelstof met 50.000 toeren Martindale of 40.000 rubs Wyzenbeek, zelden tot nooit klachten zal veroorzaken op basis van slijtgedrag.

Wyzenbeek methode:


In een Wyzenbeek machine worden voor de test proefmonsters van de meubelstof strakgetrokken in een frame. In schering-  en in inslagrichting wordt vervolgens,  met behulp van een goedgekeurde stof als schuurmiddel gewreven . (double rub with cotton duck fabric)
Het aantal wrijvingen wordt geteld  en vlak voordat  de merkbare slijtage wordt waargenomen wordt gestopt met de test. Het behaalde  aantal wrijvingen  wordt vermeld in de testresultaten. B.v. 20.000 double rubs Wyzenbeek method.

Bezoek ook eens onze andere sites;

Fabriekmeubels.nl

Fabriekverlichting.nl

de-bankenfabriek.nl

De-interieurspecialist.nl

Fabriektafels.nl

Maak een afspraak

Social media

Laatste blogs

Waarom ergonomie essentieel is voor zitbanken

Slimme oplossingen voor banken in kleine ruimtes

Trends in stoffen voor banken: Wat zijn de favorieten van 2024?

Modulaire bank

Ontdek de oneindige mogelijkheden van modulaire banken op maat

nieuwe bank

Kiezen voor een nieuwe bank: een rechte bank of een hoekbank?

duurzaamheid

De groeiende trend van duurzaamheid in de zitbankenindustrie

Contactaanvraag

Zoeken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.